Haalarit

Lähes jokaisen opiskelijan vaatekaapista löytyy opiskelijarientoihin soveltuva vaatekappale, haalarit. Haalarit luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta oman ainejärjestön opiskelijoiden kesken, ja haalarin perusteella on helppo tunnistaa, minkä alan opiskelija missäkin temmeltää. Haalarit toimivat myös suojana kaikenmaailman roiskeita vastaan. Ja niiltähän ei kaikenkarvaisissa opiskelijatapahtumissa voi välttyä, mukavampi ne kananmunanroiskeet on siivota haalareilta kuin viikko sitten ostetulta paidalta.

Pieni historia-annos

Haalarien historia ei ulotu ihan satojen vuosien päähän. Ensimmäisinä opiskelijahaalarit ovat ottaneet käyttöön nimenomaan teekkarit. Ensimmäiset haalarit nähtiin Otaniemessä 1970-luvun lopussa ja siellä ne myös yleistyivät nopeasti 80-luvun alussa. Pian haalareiden käyttö levisi myös muiden yliopistojen opiskelijoiden keskuuteen. Ensimmäiset mustat Digit-haalarit hankittiin heti ensimmäisenä yhdistyksen toimintavuotena, 1999.

Missä haalareita sitten käytetään?

Haalareita käytetään enimmäkseen opiskelijabileissä. Mitä suuremmat pippalot on kyseessä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä kaikilla on haalarit päällä. Tapahtumien viestinnästä selviää yleensä pukukoodi, joka on esimerkiksi sitseillä usein tietyn teeman mukainen. Bileitä ei tietenkään kannata jättää sen takia väliin, ettei tiedä mitä laittaisi päällensä, ja haalarit ovatkin lähes aina pukukoodiin soveltuva asu (poikkeuksena esimerkiksi vuosijuhlat).

Haalarimerkit

Pelkkä haalari mainoksineen voi olla jokseenkin tylsän näköinen. Niinpä on muodostunut tavaksi ommella haalariin kangasmerkkejä ja myös liittää erilaisia rensseleitä haalariin. Haalarimerkeistä on muodostunut suuri osa haalarikulttuuria. Ainejärjestöillä on omalla logolla varustettuja merkkejä ja moneen vähänkin suurempaan tapahtumaan liittyy oma merkki.

Merkkejä voi ostaa ainejärjestöjen toimistoilta muutaman euron kappalehintaan. Toisilla on myös tapana vaihtaa merkkejä keskenään, vaihtaminen onnistuu helpoiten suurissa tapahtumissa kuten MM-kyykässä tai jouluristeilyllä. Haalareihin voi toki tehdä suurempiakin modifikaatioita. Lahkeen tai jonkin muun osan vaihtaminen toisen opiskelijan kanssa ei ole ihan tavatonta.

Haalarien väritys

Jokaisella ainejärjestöllä haalarit ovat eriväriset, Digitin haalarit ovat mustat. Musta on yleisesti tietoteekkarien väri. IT-laitoksella pyöriessään ei voi välttyä myöskään törmäämästä vihreisiin haalareihin, joita kantavat IT-laitoksen toisen ainejärjestön Asteriskin opiskelijat.

Muita turkulaisten ainejärjestöjen haalarien värejä:

  • Nucleus: sininen
  • Adamas: vaaleansininen
  • Machina: pinkki
  • Asklepio: valkoinen violeteilla painatuksilla
  • DaTe: musta
  • Kemistklubben: vaaleanvihreä
  • Kemistit: punainen
  • Delta: liila
  • IVA: keltainen
  • Synapsi: tummanvihreä

Kattavamman listan eri paikkakuntien haalarien väreistä ja monesta muusta haalareihin liittyvästä asiasta löytää Otaniemen haalarilegenda Matti "3m" Änkön haalarisivulta osoitteessa http://iki.fi/3m/haalari/

Haalarien hankkiminen

Haalarit tilataan syksyllä hallituksen toimesta. Tilauslomake täytetään heti ensimmäisten viikkojen aikana, joten jos orientaatioviikko on jäänyt välistä, kannattaa olla mahdollisimman pian yhteydessä hallitukseen digit(a)utu.fi. Haalarit kustantavat 15 €, ja tilaajan tulee olla myös Digitin jäsen.