Säännöt

Digit ry:n säännöt

Päivitetty 25.10.2023

1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Digit ry, ja sen kotipaikka on Turku.

2. Tarkoitus ja toiminnan laatu

Digit ry on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton sekä yhdenvertainen yhdistys.

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja tukea Turun yliopiston tietotekniikan diplomi- insinööriopiskelijoiden tieteellistä ja ammatillista kehitystä, vaalia opinto- ja ammattikysymyksiin liittyviä yleisiä ja yhteisiä etuja, ja viihtyvyyttä sekä edistää jäsenten mielekkäitä vapaa-ajan viettomahdollisuuksia.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää esitelmä ja keskustelutilaisuuksia, luentosarjoja, opintoretkiä ja illanviettoja sekä liikunta- ja kulttuuritoimintaa. Edelleen yhdistys harjoittaa opinto- ohjausta, järjestää jatkokoulutustilaisuuksia ja välittää jäsenilleen opiskeluvälineitä voittoa tavoittelematta.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä omistaa tarkoituksensa toteuttamiseksi tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta.

3. Jäsenet

Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä jokainen, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus. Jäsenyyden ehtona on jäsenmaksun maksaminen.

4. Jäsenen eroaminen tai erottaminen

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan. Jäsen katsotaan eronneeksi yhdistyksestä, jos jäsen ei ole maksanut uuden toimintakauden jäsenmaksua kolme (3) kuukautta maksun erääntymisen jälkeen.

Hallitus voi erottaa jäsenen, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.

Mikäli eronnut tai erotettu jäsen haluaa palata yhdistyksen jäseneksi, on hallituksen käsiteltävä jäsenyyshakemus uudestaan.

4.1. Kurinpitotoimet

Hallitus päättää kurinpitotoimista tilanteessa, joissa jäsen rikkoo yhdistyksen sääntöjä tai toimii tavalla, joka vahingoittaa yhdistystä tai ei ole yhdistyksen säännöissä esitettyjen jäsenyyden ehtojen mukaista. Jäsenen toimiessa edellä mainitulla tavalla hallituksella on mahdollisuus antaa varoitus, hyllyttää jäsenyys tai erottaa jäsen.

Jäsenen oikeudet

Jäsenellä on aina oikeus tulla kuulluksi häneen kohdistuvassa kurinpitoasiassa. Jäsenellä on myös oikeus erota, mitä voidaan rajoittaa vain yhdistyslain mukaisesti. Yhdistys ei voi kohdistaa kurinpitotoimia eronneeseen jäseneen yhdistyksen kurinpitovallan perustuessa jäsenyyteen.

Varoitus

Hallitus voi lähettää jäsenelle kirjallisen varoituksen, joka ei johda ilman uutta rikkomusta johda muihin toimenpiteisiin.

Jäsenyyden hyllyttäminen

Hallitus voi rajoittaa jäsenen osallistumasta killan toimintaan 3, 6 tai 12 kuukaudeksi. Mikäli jäsen rikkoo osallistumiskieltoa tai muuten killan sääntöjä ennen hyllytyksen keston päättymistä voi hallitus erottaa jäsenen.

5. Liittymis- ja jäsenmaksu

Jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää syyskokous. Jäsenmaksun osalta yhdistyksen toimintakausi on yliopiston lukuvuosi alkaen 1.8. ja päättyen 31.7. Seuraavan toimintakauden jäsenmaksu erääntyy kuluvan toimintakauden päättyessä 31.7.

6. Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja 3-15 muuta varsinaista jäsentä sekä enintään 2 varajäsentä. Hallituksen varsinaisen jäsenen erotessa hallituksesta varajäsen tulee eronneen jäsenen tilalle jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Hallitukseen pyritään valitsemaan vain Turun yliopiston tietotekniikan diplomi-insinööritutkinto- ohjelman pääaineopiskelija, yhdistyksen kokouksen päätöksellä hallitukseen voidaan valita kuitenkin myös muu yhdistyksen jäsen.

Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin, taloudenhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä.

Varsinaisen jäsenen korvaa hänen poissa ollessaan varajäsen.

Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä.

Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

7. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja yksin tai varapuheenjohtaja, sihteeri tai taloudenhoitaja kaksi yhdessä.

8. Tilikausi ja tilintarkastus

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajille viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle.

9. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta.

Yhdistyksen kevätkokous pidetään tammi-toukokuussa ja syyskokous syys-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä yksi ääni.

Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksessa puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Vaalit voidaan, ellei erimielisyyttä ilmene, toimittaa ilman äänestystä.

Erimielisyyden sattuessa toimitetaan enemmistövaali. Jos valittavia henkilöitä on yksi, on ehdokkaan saatava ehdoton enemmistö annetuista äänistä tullakseen valituksi. Ellei kukaan saa vaadittua enemmistöä, toimitetaan toinen äänestys kahden ensimmäisessä äänestyksessä eniten ääniä saaneen välillä.

Enemmistö lasketaan annetuista ja hyväksytyistä äänistä. Jos valittavia henkilöitä on useampia, enemmistövaali toteutetaan siten, että jokainen äänioikeutettu voi äänestää enintään niin useaa ehdokasta kuin on valittavia. Tällöin jokainen ehdokas, jota jäsenäänestää, saa yhden äänen. Valituksi tulevat ne, jotka ovat saaneet eniten ääniä.

Tyhjiä taihylättyjä ääniä ei lasketa ääniksi, kun äänestetään enemmistöä. Kyseinen äänestystapa kattaa myös muutkin äänestykset, kuin vain henkilövaalit.

10. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta yhdistyksen virallisella sähköpostilistalla.

11. Varsinaiset kokoukset

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus
  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
  5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto
  6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
  7. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus
  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
  5. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio seuraavalle kalenterivuodelle sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus seuraavalle lukuvuodelle
  6. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
  7. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja heille varatoiminnantarkastajat
  8. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

12. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määrittelemällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.

13. Ohjesäännöt

Yhdistyksen toiminnasta voidaan säätää tarkemmin erillisissä ohjesäännöissä. Ohjesääntöjen hyväksymisestä, päivittämisestä ja kumoamisesta päättää yhdistyksen kokous. Päätöksen hyväksymiseen vaaditaan kolmen neljäsosan (3/4) äänten enemmistö.